Megújult az Aranylépcső

Garadna-völgy – Három-kúti-völgy – Arany-lépcső – Köpüs-nyereg ismerősen cseng a rendszeresen túrázóknak ez a sárga kereszt jelzésű turistaút a Bükkben, mely fontos átkötést jelent az Örvénykői Jókai emlékműhöz és az onnan nyíló páratlan kilátáshoz. A Köpüs-nyereg – Örvény-kő közötti sárga háromszög jelzés felújítása első ütemként 2018-ban megvalósult, azonban a túrázók már nagyon várták a munkák folytatását, hiszen az elmúlt 10 évben a szélsőséges időjárásnak számos jelzett fa áldozatul esett.

Idén elérkezett a várva várt folytatás és a Bükk 900 Természetbarát Egyesület, valamint a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség szervezésének és legfőképpen az önkéntes Földesista és Hermanos diákok közreműködésének köszönhetően a nyári vakáció második péntekén kezdetét vette a Három-kúti-völgyben vezető turistaút felújítása is.

jelzesfestes3kutivolgy_1

A lelkes diák önkéntesek örömmel vették pártfogásukba a mostohán kezelt útvonalat, melyen közel 500 m hosszon kétkezi munkával és kis szerszámokkal igyekeztek az útvonal járhatóságát könnyebbé és biztonságosabbá tenni. Közben lassan sokasodtak az újonnan festett turista jelzések fehér alapjai is.

jelzesfestes3kutivolgy_2

A munkákat a Természetjáró Szövetség önkéntesei szombaton folytatták, így két nap leforgását követően a Garadna völgyből kiágazó sárga kereszt jelzésű turistaút a Kápa-forrás feletti részig teljesen megújult állapotban várják a túrázókat. A jelzésfelújítási munkák természetesen haladnak tovább az Arany-lépcső irányába. Újabb 300 m hosszon várják már a felújított fehér jelzésalapok a színfestést, és már csak 800 m kell megtenni, hogy a várva várt Köpüs nyerget a felújított sárga kereszt jelzések elérjék.

jelzesfestes3kutivolgy_3