Tortúra Spring Challenge pályázat

Tortúra Spring Challenge teljesítménytúra és túraverseny szervezése

  • A kedvezményezett neve: Bükk 900 Természetbarát Egyesület
  • a projekt címe: Tortúra Spring Challenge teljesítménytúra és túraverseny szervezése
  • a szerződött támogatás összege: 5 millió forint
  • a támogatás mértéke (%-ban): 100%
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. július 31.
  • projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01958
  • a projekt tartalmának bemutatása:

A Tortúra 2019-ben már 25. alkalommal került megrendezésre. Sok híres ultrafutó, túrázó vesz részt rajta, évről évre visszatérően, néhányan még külföldről is jelentkeznek. Itt valóban a teljesítményen van a hangsúly, a legtöbb induló az embert próbáló 65 kilométeres távon indul, mely méltó a nevéhez. Kedvező időjárás esetén viszont a Bükk varázsaltos, havas, karácsonyváró hangulattal ajándékozza meg a túrázókat. A túra nem véletlenül van kultstátuszban a teljesítménytúrázók körében, egyszer minden miskolcinak ki kell próbálni!

A projektünkben ezért kifejezetten a miskolciak számára szeretnénk újra indítani a Tortúra tavaszi változatát Tortúra Spring Challenge (rövidítve TORTÚRA SP) néven. Szélesíteni akarjuk a résztvevők körét, népszerűsíteni a teljesítménytúrázást az iskolás fiatalok körében, egy új 50 km-es távot is be akarunk indítani, ami a Bükk kevésbé ismert gyönyörű tájaira viszi el a túrázókat. Bízunk abban, hogy ha kipróbálják magukat a tavaszi távokon, kedvet kapnak a téli, igazi kihívást jelentő túrázáshoz is!

Egyesületünk tagjai Földes Ferenc Gimnázium keretén belül a ’80-as évek végétől közel tíz éven át rendszeresen túraversenyeket szerveztek a Bükk területén, ami csapatversenyként működött. Jelentőségét igazán az adta, hogy olyanokat is sikerült megszólítani, akik nem számítottak rendszeres túrázóknak. A kezdeti évek után olyan érdeklődés volt, hogy őszi és tavaszi fordulót is szerveztek. Az iskola diákjai közül a létszám 130 és 180 fő között állandósult, egyetemista öregdiákok is visszajártak. A túraversenyt egy idő után iskolák közöttivé bővítették. Középiskolás „generációk” nevelődtek természetjáróvá. A népszerűségét talán jól szemlélteti, hogy 2019-ben felvetődött annak a gondolata, hogy az egykori résztvevők számára szervezzenek egy nosztalgia túraversenyt. Ezt a hagyományt kívánjuk feleleveníteni, 21. századi köntösben.

A projekt során két közösségi programot szervezünk:

  • Gyalogszerrel a Bükkön át!Közösségi túranap szervezése diákoknak. Tervezett időpont: 2022. április 30.
  • Tortúra Spring Challenge teljesítménytúra szervezése T12, T34, T50-es távokkal. Tervezett időpont 2022. május 7.

Célunk, hogy a Tortúra legyen a legjobban szervezett, leginnovatívabb teljesítménytúra, ezért informatikai fejlesztést tervezünk. A Tortúra 65 már hagyomány, hagyományos módon adminisztrálva már nem felel meg a jelen technológiai szintjének. A papíralapú adminisztráció rengeteg munkaórát igényel, és rengeteg hibalehetőséget rejt magában. Az adatok összefésülése (pl. eredményközlés) sem gyors analóg módon. Ezért szükséges az résztvevők megszemélyesítését, időmérését és az eredmények közlését digitalizálnunk.