Bódva-völgyi Ötvenhatosok Tanösvény

Egyesületünk szervezésében 2017. október 20-án gyalogtúrával emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára a Galvács és Szendrő között tavasszal felavatott Bódva-völgyi 56-osok tanösvényen szervezett emléktúra teljesítésével.

A túrát elsősorban az Edelényi Járás általános és középiskolás csapatainak hirdettük meg. A ködös idő sem vette el a túrázók kedvét, a térségből az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskolából, a Szendrői Református Általános Iskolából és az Apáczai Csere János Általános Iskolából, a Szögligeti Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskolából, Miskolcról pedig a Földes Ferenc Gimnáziumból és a Jókai Mór Református Általános Iskolából érkezett egy-egy kiránduló csapat. A Bükk 900 Természetbarát Egyesület és a Galvácsi Önkormányzat vendégeivel együtt jóval több, mint 200-an tették meg az 5,2 km-es távot és hajtottak fejet a Görög-bérc tetői emlékműnél az edelényi járási munkástanács elítélt vezetőinek emléktáblája előtt.

A túrát megtisztelte jelenlétével Révész Máriusz Kerékpározásért és Aktív kikapcsolódásért felelős Kormánybiztos, dr. Répássy Róbert országgyűlési képviselő és Loj Balázs Edelény város alpolgármestere is. A legfiatalabb résztvevő Albert Tamásnak, a Bükk 900 elnökének hátán, babahordozóban utazott, az alig 9 hónapos Albert Áron Zsigmond. A legidősebb résztvevő dr. Hatvani Zoltán maga is részese volt a 61 évvel ezelőtti eseményeknek, nemzetőrként teljesített szolgálatot a forradalom ideje alatt.

Délben a nap is kisütött, és a Görög-bérc tetőről elindulva csodálatos panoráma tárult a túrázók elé. Az útvonalon hét darab kopjafa hirdeti az 56-os hősök emlékét, azok a túrázók, akik a miskolci Földes Gimnázium csapatához szegődtek egy-egy kopjafánál meghallgathatták Erdődi István Tanár Úr előadását az Edelényi Járás történelmi eseményeiről.

Rendezvényünkkel hagyományt kívánunk teremteni, a túrát terveink szerint jövőre is megszervezzük majd.

Fotó: Kövér Tibor