Kamasziránytű program

Kamasz iránytű a digitális világban

Figyelem felhívás – felelősség – közösségi élmények

Egyesületünk a Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvánnyal együtt Internet prevenciós programot valósított meg 2014. június 16. – 2014. december 15. között a miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a miskolci Jókai Mór Református Általános Iskola diákjainak bevonásával.

A mai gyerekek úgy nőnek fel, hogy a számítógép, az okos telefon, az internet elengedhetetlen részét képezi a mindennapi életnek. A gyerekek minden nap használják az internetet, ki-ki a maga szintjén játékhoz, tanuláshoz, a társas kapcsolataik ápolásához. Belenőnek abba a világba, hogy barátaik, korosztályos közösségeik tagjai az életüket nem csak személyesen, hanem a virtuális térben is aktívan élik, és ha nem akarnak közösségeikben a perifériára kerülni, nem maradhatnak ki a virtuális közösségi kapcsolattartásból sem.

Mit tehetünk a jó használat érdekében?

  • Figyelem felhívó programsorozatot készítettünk a 10-14 éves korosztály számára, ahol a diákok, szülők és tanárok figyelmét hívtuk fel a netfüggőség, a nem biztonságos internet használat veszélyeire.
  • A diákoknak ötleteket adtunk arra, hogy hogyan lehet felelősen és biztonságosan közlekedni a digitális térben, és arra buzdítottuk őket, hogy a virtuális eszközöket ne a személyes kapcsolattartás helyett, hanem azok kiegészítőjeként használják.
  • A szülőket arra ösztönöztük, hogy otthon legyen napi téma az internet, a felelős internet használat, és ezért fontos, hogy bővítsék hiányos informatikai ismereteiket.
  • Szabadidős programokat szerveztünk, hogy a résztvevőket a valódi közösségi élmények felé irányítsuk (sziklamászás, korcsolya, és lézerharc).

A program során együttműködő partenerink voltak:

A programról bővebb információ elérhető a www.kamasziranytu.hu oldalon!

Az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programja a VELUX Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével valósult meg.