2022. április 8. péntek - 8:27

SZÜLŐAKADÉMIA: Léder László -„APA lélek”

Időpont: 2022. április 28. csütörtök 17:00

Helyszín: Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda, 3525 Miskolc, Pallos u. 1

Előadó: dr. Léder László, pszichológus, az Apa Akadémia alapítója

„Az apa pszichológia legfontosabb és talán legérdekesebb kérdésit vesszük számba Szülőakadémiánk következő beszélgetős előadásán. Van-e apai ösztön? Van az anyai gondoskodástól eltérő, esetleg velünk született apai szeretet? Mi lesz azokkal a férfiakkal, akik nem jó emlékeket őriznek saját apjukról, vagy egyszerűen csak másképp szeretnék csinálni? Mit csináljunk, hogy ne essünk a cuki és a macsó apaság gyakori csapdájába? Egyáltalán, milyen apára van ma szüksége egy kisfiúnak és egy kislánynak? A kamasz korban is fontos, hogy milyen Apa mintákkal, Apa szerepekkel találkozik a fiatal, milyen a jó „családi apa kultúra”?”

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia megalapítója, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szakértő munkatársa. Az író – pszichológus emellett rendszeresen publikál, és előadásokat is tart az apaság lélektani kérdéseiről. Az Apa Akadémiáról vele készült interjú 2017-ben elnyerte a Média a Családért Díj közönségdíját, 2018-ban apákért végzett tevékenységéért Pro Familiis miniszteri kitüntetésben részesült. Két kislány édesapja, felesége operaénekesnő.

„Apává válni nem kevésbé szép és felelősségteljes feladat, mint anyának lenni. A társadalom a hangsúlyt mégis az anyára helyezi, számos kiadvány szól róluk, nekik. Az apák kiszakítása a családból egy modern dolog, a XX. század problémája. Előtte, a XVIII–XIX. században az apa sokkal inkább részese volt a nevelésnek. Ma azt tapasztaljuk, hogy az apa tulajdonképpen offline, kikapcsolt állapotban kering a család körül. Az apák hiánya a modern társadalmak meghatározó problémájává vált.”

„Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint önmagában az, hogy egy apa milyen erős apai identitással és szereptudattal rendelkezik nagyobb hatással volt a gyerekek lelki életére, mint a gyerekekkel együtt töltött idő, apai tevékenység. Léder László ezt „családi apa kultúrának” nevezi. Saját tapasztalatai szerint is, egy meggyengített apa önmagában szeretettel és aktivitással nehezen tud megfelelő hatással lenni gyermekei életére.”

Szeretettel várunk mindenkit, apákat, anyákat, gyermekáldásra készülő párokat, nagyszülőket és minden kedves érdeklődőt!

Az előadás ingyenes, de a terem korlátozott befogadó képessége miatt kérjük, hogy előzetesen regisztráljanak egy adatlap kitöltésével, ami a következő linkre kattintva érhető el. A sikeres regisztrációról válasz e-mailt küldünk!

Regisztrációhoz IDE KATTINTS!!!!

Szervező: Bükk 900 Természetbarát Egyesület

A programot a Diósgyőri Horizont Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia keretében az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban támogatja.